Health

Een gehoorapparaat verbetert de kwaliteit van je leven

Slechthorendheid en gehoorverlies komen veel voor, zeker bij ouderen. Echter duurt het vaak lang voordat mensen met afnemend gehoor zichzelf naar een audicien slepen om het te laten checken. Maar in de tussentijd is de kwaliteit van je leven waarschijnlijk wel een stuk minder dan toen je nog goed hoorde. Hier deel ik een aantal redenen waarom een gehoorapparaat bij slechthorendheid of gehoorverlies de kwaliteit van je leven flink kan verbeteren.

Je hebt meer energie

Als je slechthorend bent, kost het je brein veel moeite om geluiden om je heen te kunnen verwerken. Je kan je minder goed concentreren en uiteindelijk zul je merken dat je energie een beetje op raakt. Met een gehoorapparaat die perfect is aangemeten kunnen je hersenen alle geluiden en impressies om je heen weer goed verwerken, zonder je energie uit te putten. Hierdoor wordt het veel makkelijker voor je om bijvoorbeeld je aandacht erbij te houden in het verkeer of gesprekken te voeren. Je houd er meer energie aan over voor dingen die er toe doen!

Het helpt je je sociale contacten te onderhouden

Het kan voor mensen met slechthorendheid erg lastig zijn om sociale contacten te onderhouden, omdat het zoveel moeite kost om gesprekken te voeren. En niet alleen voor jou is het lastig, ook voor de mensen met wie je je sociaal wilt onderhouden kost het wat meer energie om zich verstaanbaar te maken. Helaas komt het hierdoor wel eens voor dat sociale contacten met de tijd minder worden. Maar mensen zijn sociale wezens en het is ontzettend belangrijk om sociaal actief te zijn en te blijven. Studies hebben aangetoond dat ouderen die contact met familie en vrienden blijven onderhouden zich gelukkiger voelen en ouder worden. Een zeer valide reden om een hoortoestel aan te schaffen dus!

Het voorkomt dat je gehoor nog slechter wordt

Als je slechthorend bent en lange tijd zonder gehoortoestel door het leven gaat, dan zul je merken dat je gehoor al gauw nog slechter wordt. De oren worden namelijk onvoldoende gestimuleerd, wat leidt tot meer slijtage van het gehoor. Het kan in het begin nog subtiel zijn waardoor je bijvoorbeeld het fluiten van de vogels niet meer kunt horen, maar als je niet op tijd ingrijpt zul je uiteindelijk merken dat steeds meer geluiden om je heen weg vallen. Met een gehoorapparaat ga je die slijtage tegen.

Voor ieder wat wils

Hoortoestellen zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten. Afhankelijk van hoe slecht het gehoor is, krijg je een gehoorapparaat toegewezen die jouw leven een stuk aangenamer zal maken. Sommige mensen generen zich echter een beetje voor het dragen van een hoortoestel. Tot een aantal jaar geleden was een gehoorapparaat ook duidelijk zichtbaar voor anderen. Maar tegenwoordig worden de gehoorapparaten steeds kleiner én beter. Je hebt nu zelfs gehoortoestellen die werken met je smartphone. Een indrukwekkende gadget die de kwaliteit van je leven flink verbetert, zonder dat iemand het door zou kunnen hebben.