Een verslaving herkennen

Wanneer de verslaafde nog in de ontkenningsfase zit, trekt de omgeving vaak al aan de bel. Hierin is duidelijk te zien wat voor belangrijke rol de omgeving van de verslaafde speelt in het hersteltraject. De verslaafde heeft wel een sterk netwerk nodig waar hij of zij op kan bouwen, na het afkicktraject komt pas het echte werk en daar hoort die juist op zijn omgeving te kunnen bouwen.

Verslaving, wat is dat?

Een verslaving is dat je afhankelijk bent van verdovende middelen, dit kunnen drugs zijn, alcohol, maar ook een combinatie van beiden. Wanneer je overmatig gebruik maakt van verdovende middelen en het echt dagelijks nodig hebt, dan kan je zeggen dat je een verslaving hebt.

Het herkennen van een verslaving

Het verbergen van een verslaving daar zijn verslaafde in gespecialiseerd. Dit maakt het wel voor de omgeving lastiger bij het herkennen van een verslaving. Hoe goed de verslaafde ook is in het verbergen van een verslaving, vaak hebben verslaafde wel herkenbaar gedrag:

  • Telkens worden de beloftes verbroken, omdat het de verslaafde gewoonweg niet lukt om te stoppen ook al willen ze het heel graag
  • Door verdovende middelen te gebruiken proberen verslaafde zichzelf op te beuren
  • Stiekem blijven gebruiken en dat ontkennen tegenover je omgeving
  • Steeds vaker willen gebruiken, maar ook steeds meer willen gebruiken

Voor hulp, waar kan je als verslaafde terecht?

Zelf toegeven dat je verslaafd bent vergt onwijs veel van je, de meeste verslaafde zitten echt in de ontkenningsfase en vragen daarom ook niet snel om hulp. Verslaafde denken vaak dat ze alles alleen kunnen, maar vooral dat ze het alleen moeten doen. Laat merken bij vermoedens over verslaving dat je er bent voor die persoon en ze er niet alleen voor staan. De omgeving wordt door CACN Verslavingszorg er daarom ook bijgeroepen tijdens het traject van afkicken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *