Geen categorie

Goede stappen naar een ecologisch leven

De negatieve gevolgen van ons veranderende klimaat worden elk jaar duidelijk. Elke zomer worden er nieuwe hitte records verbroken. Zo ook afgelopen zomer toen heel Nederland bijna drie weken lang amper naar buiten konden door de hitte. En aangezien veel Nederlandse woningen geen airco hadden was het ook binnen geen pretje. Daarnaast zijn er eerst in Australië en daarna ook in Californië gigantisch veel bosbranden geweest. Tegelijkertijd worden ook orkanen heftiger. De urgentie om wereldwijd de CO2 uitstoot te verminderen wordt steeds groter. Natuurlijk wordt er gefocust op de grote industrieën, bedrijven en overheden om het tij van de klimaatverandering te keren. Maar uiteindelijk zijn we het ook gewoon zelf, alle mensen samen die er wat aan moeten doen. Je kunt met simpele stappen al een groot verschil maken in je eigen leven. In dit artikel bespreken we hoe je meer ecologisch gaat leven.

Kleding kopen

Kleding, sommige kopen het simpelweg omdat ze anders naakt over straat moeten (grapje), anderen hebben een grote liefde voor de nieuwste mode. Hoe je ook over kleding denkt, we moeten allemaal regelmatig nieuwe kleren aanschaffen. Nu is het zo dat wereldwijd de kledingindustrie de op een na meest vervuilende industrie is. Er is gigantisch veel watergebruik en CO2 uitstoot binnen de kledingindustrie en het zorgt ook voor veel vervuiling. Daarnaast worden er regelmatig problemen aangekaart zoals uitbuiting en kinderarbeid. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die zich hiervan bewust zijn en kleding op een betere manier willen gaan produceren. Je kunt je steentje bijdragen door kleding bij dergelijke merken en bedrijven te kopen. Denk bijvoorbeeld aan Veja heren sneakers en Veja sneakers dames. Deze stijlvolle schoenen worden duurzaam, ecologisch verantwoord en zelfs vegan geproduceerd.

Afval scheiden

Afval scheiden is iets waar we al langer mee bezig zijn maar er zijn verschillende plekken in het land, zoals Amsterdam, waar het nog te weinig gebeurd. Toch draagt afval scheiden veel bij aan klimaatverandering en milieuvervuiling. Daarnaast scheelt het vaak ook nog in de portemonnee. Veel gemeentes vragen bijvoorbeeld een hoger bedrag aan belasting wanneer je vaak de grijze bak buiten zet. Door je afval te scheiden zul je dus geld besparen hierop.

Vegetarisch worden?

Een ander veelbesproken manier om een beter klimaat te creëren is door vegetarisch te eten. Dit is zowel goed voor het klimaat als voor de dierenindustrie. Natuurlijk zijn er veel mensen voor wie vlees een heel veelvoorkomend onderdeel van hun dieet is en om zomaar vegetarisch te eten is een grote verandering. Maar wat je wel kunt doen is minder vaak vlees eten. Eet je bijvoorbeeld normaal gesproken elke dag vlees? Probeer dan om twee of drie dagen per week geen vlees te eten.  

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *