Health

Haartransplantatie: al je vragen beantwoord!

Veel mannen zijn zelfbewust wanneer ze hun haar beginnen te verliezen. Bijna tweederde van de mannen krijgt dunner haar rondom de leeftijd van 35. Voor degene die nog niet klaar zijn voor de geschoren look, zijn er verschillende opties om te overwegen. Een daarvan is een haartransplantatie. Ze worden steeds populairder – kijk alleen al naar het aantal BN'ers dat hier openlijk voor uitkomt. Blijf lezen als je wil uitvinden of een haartransplantatie iets is voor jou.

Wat is een haartransplantatie?

Een haartransplantatie vereist een operatie.Eerst zal de chirurg donor haarzakjes (follikels) van het ene deel van je schedel verzamelen, zoals op de achterkant van je hoofd waar vaak nog wel haar groeit. Vervolgens verplaatsen ze deze haarzakjes naar de 'ontvangende' zijde van je hoofd. Je hoeft niet naar een ziekenhuis te gaan want een lokale verdoving voldoet voor deze operatie. Afhankelijk van jouw hoofd en jouw wensen, zijn er meerdere sessies nodig. Meestal zullen er 1000-2000 haarzakje worden verplaatst, tot wel 4000, wat enkele uren per sessie zal duren.

FUT vs FUE

Er zijn twee type haartransplantaties beschikbaar. De eerste is de FUT transplantatie: follicular unit transplantation. Hierbij verwijdert de chirurg kleine huidstrips van je hoofd, die hij vervolgens verdeelt in kleinere delen, en daarna in kleine sneetjes op je ontvangende hoofddeel verwerkt. FUE staat voor follicular unit excision. Hierbij worden individuele haarzakjes verplaatst. Dit is een intensievere handeling voor de chirurg, maar minder pijnlijk en aggressief voor de patient. Het vereist ook minder verdovingstijd en heeft minder risico's op littekens. Maar dit komt natuurlijk wel tegen een prijs.

Wie komt in aanmerking?

Niet iedere man is een ideale kandidaat voor een haartransplantatie. Als je extreem veel haarverlies hebt heb je minder donor haar beschikbaar. De chirurg kan je dan niet de gewenste volle coupe garanderen waar je naar op zoek bent. Ook kan het zijn dat je bepaalde medische condities hebt die je hoofdhuid aantasten, of dat je door medicatie gevoeliger bent voor haarverlies. Ook heel dun haar is lastig te transplanteren. Mensen moet dik haar en een losse hoofdhuid hebben meer kans op een positief resultaat. Ook moet je je leeftijd in beschouwing nemen. Hoe jonger je bent, hoe vaker je zal moeten terugkomen, gezien je door de tijd heen haar blijft verliezen.

Resultaat?

Het resultaat dat je kan verwachten is verschillend. Tien tot tachtig procent van het getransplanteerde haar groeit volledig terug. Het kan tot drie maanden duren voordat dit resultaat zichtbaar is. De meeste mensen hebben na ongeveer negen maanden na de laatste operatie ongeveer zestig procent van hun haar terug. Het voordeel van een haartransplantatie is dat het nieuwe haar jouw echte haar lijkt.