Geen categorie

Hoe effectief is het dragen van een niet medisch mondkapje

Hoe effectief een niet medisch mondkapje is hangt af van meerdere dingen. Allereerst is de kwaliteit van het materiaal van het mondkapje belangrijk. Ook de pasvorm, de manier waarop het mondkapje wordt gedragen en hoe mensen met het mondkapje omgaan zijn van belang voor de effectiviteit van een niet medisch mondkapje. In feite is de benaming “mondkapje” niet juist want een mondkapje dien je over je neus, mond en kin te dragen. Een betere benaming is mond-neusmasker of kapje. Het mondkapje moet goed aansluiten aan alle kanten. Het mondkapje zelf mag je niet met je handen aanraken. Een wegwerp medisch mondkapje kun je wel een paar keer dragen maar alleen als je het na gebruik luchtdicht opbergt in een plastic zakje én niet in je jaszak! Voor wasbare niet medische mondkapjes geldt in principe hetzelfde. Het is beter om elke keer als je het wasbare mondkapje hebt gedragen dit te wassen op 60 graden. Een uurtje in heet water leggen is ook voldoende.

Waartegen beschermen niet medische mondkapjes?

Wanneer je een niet medisch mondkapje draagt bescherm je anderen tegen het binnenkrijgen van virusdeeltjes. Jij kunt zelf wel virusdeeltjes binnenkrijgen wanneer andere personen geen of op een verkeerde manier een mondkapje dragen. Je kunt nu medische en niet medische mondkapjes bestellen. Eerder mochten mensen die niet in de zorg werkten, in openbare ruimtes geen medisch mondkapje dragen. Dit kwam omdat er in het begin van de corona crisis veel te weinig medische mondkapjes waren. Nu is de voorraad voldoende om iedereen te voorzien van een medisch mondkapje.

Waartegen beschermt een medisch mondkapje?

Medische mondkapjes zijn er in verschillende soorten en maten. Deze hebben ook allemaal een andere functie. Er zijn 3 verschillende types mond-neusmaskers namelijk de FFP1, de FFP2 en de FFP3. Hoe hoger het getal hoe beter de bescherming tegen het binnendringen van virusdeeltjes. Deze medische mondmaskers beschermen zowel jezelf als een ander tegen virusdeeltjes. Voor mensen die niet in de zorg werken of niet te maken hebben met zorg voor iemand met COVID-19, voldoet type FFP1. Wil je meer zekerheid dan kun je ook het FFP2 mond-neusmasker kopen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *