bloedonderzoek
Zorg

Je bloed: de ultieme graadmeter van de staat van je gezondheid

Een goede gezondheid is een van de belangrijkste bezittingen die je kunt hebben. Daar is vermoedelijk iedereen het wel over eens. Toch weten veel mensen in feite niet precies hoe ze ervoor staan qua gezondheid. Dit omdat ze zichzelf jarenlang niet laten checken. En nee, zo’n gezondheidscontrole hoeft echt niet zo complex te zijn. Wist je namelijk dat je met een bloedonderzoek al enorm veel te weten kunt komen? Lees hieronder waarom het goed is om af en toe zo’n bloedonderzoek te laten uitvoeren.

bloedonderzoek

Opsporen ziekten en infecties

Voor het opsporen van ziekten en infecties zijn bloedonderzoeken cruciaal. Aan de hand van afwijkende bloedwaarden kan een medische specialist namelijk al snel zien dat er iets aan de hand is – of kan zijn. Meestal wordt er dan voor gekozen om vervolgonderzoek in te stellen. 

Bij behandelingen

Wanneer je onder behandeling bent bij een ziekenhuis om een bepaalde ziekte te overwinnen, dan wil je natuurlijk maar wat graag weten of deze behandelingen werken zoals gehoopt. Hiervoor hoef je gelukkig geen uitgebreide scan te ondergaan. Een bloedonderzoek volstaat hiervoor namelijk wel. De bloedwaarden worden dan vergeleken met die van eerdere onderzoeken. Zo kan snel en betrouwbaar worden aangetoond in hoeverre een behandeling werkt.

Duidelijkheid over tekort of overschot aan stoffen

Dit punt speelt vooral als je je al een tijdje meer vermoeid voelt dan voorheen. Als dit laatste het geval is, dan is het belangrijk dat je laat onderzoeken waarom dat zo is. Een logische verklaring zou zijn dat je een tekort hebt aan bepaalde vitaminen of mineralen. Een bloedonderzoek wijst dat meteen uit. Aan de hand daarvan kun je je eetpatroon aanpassen of voedingssupplementen slikken. Je voelt je dan normaliter al snel wat beter.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *