Health

Na een operatie? 4 Tips voor beter herstel

Het maakt niet uit of je je verstandskiezen eruit moet laten halen of een pacemaker in je borst moet krijgen. Chirurgie, hoe nuttig en potentieel levensreddend het ook is, het is ook een trauma aan het lichaam. Daarom kan het handig zijn om deze tips voor een snel herstel op te volgen (Bron: https://www.zorghoteldekim.nl/).

1. Krijg een volledig begrip van het operatie- en herstelproces. Vergeet niet, je mentale vooruitzichten heeft een enorme impact op je fysiologische stress niveaus en het vermogen van je lichaam om te herstellen.

2. Laat je hele gezondheid nakijken. 

3. Kies je beweging en voeding zorgvuldig. Het kan weken of maanden duren voor en na de operatie om je fysieke conditie en voeding te optimaliseren. Het is een must voor iedereen die een operatie ondergaat om dit te doen.  Het verhogen van de deelname aan spierversterkende oefeningen, vooral in combinatie met voldoende eiwitinname, kan de gezondheid van de spieren aanzienlijk verbeteren in een operatie. Praat met je chirurg over welke oefening wordt aanbevolen of contra-geïndiceerd voor je een operatie in gaat en welke na de operatie handig zijn voor het herstel. Voor meer informatie over het herstellen na de operatie kan je terecht bij Zorghotel De Kim.

4. Schop je verslavingen. Nu is het tijd om eindelijk te stoppen met roken. (En ja, dat geldt ook voor e-sigaretten.) Roken verhoogt het risico op bloedstolsels, vermindert het vermogen van bloed om zuurstof te dragen naar de weefsels die het nodig hebben en verhoogt de stress op het hart, terwijl zelfs rookloze nicotine schade toebrengt aan de bekleding van de slagaders. Plus, je mag toch niet roken in het ziekenhuis, dus je kan net zo goed nu beginnen met het stoppen. Wees eerlijk met je chirurg over je huidige situatie of verleden in het gebruik van drugs en alcohol en wees niet bang om hulp te vragen bij het maken van een verandering. Beschouw chirurgie als een kans om controle te nemen over elk aspect van je gezondheid