laboratorium
Health

SOA’s in Nederland: wat is Chlamydia?

Chlamydia. Iedereen, die de afgelopen decennia op de middelbare school heeft gezeten, is bekend met deze naam. Deze soa – ofwel: seksueel overdraagbare aandoening – komt het meest in Nederland voor. Reden voor talloze biologie- en verzorgingsdocenten om deze in hun lessen te behandelen. Deze kennis zakt echter snel weg. In deze blog nodigen wij de specialisten van How Are You Diagnostics uit om deze informatie bij je op te frissen. Want wat was Chlamydia ook alweer? Lees snel verder!

Wat is Chlamydia

Je hebt er vast wel eens van gehoord: Chlamydia. Voluit heet deze aandoening Chlamydia trachomatis. Het is een seksueel overdraagbare aandoening, die wordt veroorzaakt door een bacterie en komt van alle soa’s het meeste in Nederland voor. De infectie treft vooral jongeren. Dit komt grotendeels doordat een besmetting lang niet altijd klachten oplevert. De kans dat je anderen onbewust besmet is dus enorm groot. Toch heeft het grote gevolgen voor jouw gezondheid…

De symptomen van Chlamydia

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, wordt een besmetting met Chlamydia trachomatis vaak niet opgemerkt. De infectie geschiedt dan asymptomatisch. Toch zijn er signalen, die erop kunnen wijzen dat je met deze veel voorkomende soa in aanraking met geweest. Welke dit zijn, lees je hieronder:

Chlamydia bij vrouwen

In de meeste gevallen ervaren vrouwen geen klachten, wanneer ze met Chlamydia besmet zijn geraakt. Slechts in 10% van alle gevallen zijn er duidelijke symptomen aan te wijzen. Zo kan het plassen branderig of zelfs pijnlijk aanvoelen. Ook zijn er verschillen merkbaar in de afscheiding. Deze kan sterk ruiken, de kleur kan veranderen of de samenstelling is anders dan gewend. Ook kunnen vrouwen bloedverlies of pijn in de onderbuik ervaren. Tijdens het vrijen kunnen ook klachten ontstaan.

Chlamydia trachomatis kan ook gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid. In het geval dat vrouwen onwetend zijn van een besmetting en dus niet behandeld worden, kan de bacterie ervoor zorgen dat de eileiders verkleefd raken. Hierdoor kunnen de eicellen niet naar de baarmoederholte komen. Wanneer de vrouw wél zwanger raakt, heeft dit gevolgen voor het ongeboren kind. Zo kan hij of zij besmet raken met de bacterie, te vroeg geboren worden en het risico lopen op oor- en luchtweginfecties.

Chlamydia bij mannen

Mannen ervaren in 50% van de gevallen klachten. Vaak uit dit zich in een branderig gevoel bij het passen, jeuk of afscheiding. Dit laatste kan er waterig of pusachtig uitzien. Het is ook mogelijk dat de man pijn in één van zijn balzakken voelt.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *