Staphylococcus aureus: dit is wat je erover moet weten

Staphylococcus aureus, of ook wel S. aureus, is een bacterie die veelal op de huid en in de neus voorkomt, bij zowel mensen als dieren. Wanneer deze bacterie door dringt tot in de huid of in de neusslijmvliezen kan het nare ziektes veroorzaken. Besmetting met staphylococcus aureus kan leiden tot een oppervlakkige huidinfectie, maar de bacterie kan ook in de bloedstroom terecht komen. Symptomen van besmetting met de bacterie zijn uiteenlopend. Huidinfecties kunnen zich in verschillende vormen voordoen, zoals krentenbaard, puistjes of ontstoken nagelriemen. Maar S. aureus kan ook leiden tot een voedselvergiftiging of toxische shock syndroom.

S. aureus in de veehouderij

Het komt vaak voor dat voedselvergiftigingen bij mensen worden veroorzaakt door staphylococcus aureus. Het is dus belangrijk voor voedselproducenten om vaak en zorgvuldig te controleren of deze bacterie aanwezig is. Wanneer bijvoorbeeld koeien besmet raken met deze bacterie worden ze ziek en gaat de melkproductie omlaag. Dit kost veehouderijen ontzettend veel geld.

Een van de eigenschappen van staphylococcus aureus is dat het resistent is tegen verschillende soorten antibiotica. Dit zorgt ervoor dat het behandelen van een besmetting lastig is. Daarom is het belangrijk om besmetting te voorkomen.

Bestrijden van de bacterie

Wanneer dieren in de veehouderij besmet raken met S. aureus, komt dit vaak doordat het drinkwater besmet is geraakt. Dit gebeurt vaak wanneer het water stilstaat in waterleidingen. De bacteriën die in het water zitten doden met chemische middelen is geen goede optie, omdat deze chemische middelen schadelijk zijn voor de dieren. Een fijne manier om bacteriën in water te doden, is met het systeem van Watter. Watter heeft een systeem ontwikkeld dat desinfectiemiddel maakt van water, zout en elektriciteit. Dit is een milieuvriendelijke manier van desinfecteren en veilig voor de dieren. Wil je meer weten over dit systeem? Op de site van Watter kan je meer informatie vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *