Stoppen met drinken

Verdovende middelen zijn over het algemeen niet vrij verkrijgbaar in Nederland. Een groot aantal drugs zijn verboden en vele medicijnen zijn alleen op recept verkrijgbaar. Toch zijn er enkele verdovende middelen, waaronder alcohol en tabak, die vrij verkrijgbaar zijn, op vertoon van legitimatie. Deze middelen zijn maatschappij-breed sociaal geaccepteerd, en veel mensen zien deze vorm van verdovende middelen dan ook als onschuldig, terwijl ze lichamelijk en geestelijk zeer verslavend kunnen zijn. Door die maatschappelijke acceptie wordt het stoppen met drinken erg lastig gemaakt, zeker als je bedenkt dat voor het stoppen met roken nu een landelijke campagne bezig is. Voor stoppen met drinken ontbreekt deze.  

            Ondanks dat ontbreken van die landelijke campagne om het gebruik van alcohol te ontmoedigen, zijn er toch mensen die willen stoppen, ongeacht alcoholverslaving of niet. Maar voordat je kunt stoppen met drinken, is het handig om eerst inzicht te hebben in je manier van alcoholisme. Connection SGGZ is een verslavingskliniek die verschillende soorten verslavingen behandelt. Zij maken onderscheidt tussen 4 soorten manieren van alcoholisme:

  • Bingedrinken, waarbij je grote hoeveelheden alcohol binnen afzienbare tijd tot je neemt;
  • Lichamelijke én geestelijke afhankelijkheid van alcohol, waarbij je lichaam verslaafd is aan de verdovende stof;
  • Problematisch drinken, het nuttigen van alcohol wordt vergezeld met allerlei problemen;
  • Geestelijke afhankelijkheid van alcohol, waarbij je gedachten constant bij het alcohol en het drinken ervan zijn. Zonder kun je niet ‘gelukkig’ zijn.

Herken je een van bovenstaande manieren van alcohol drinken, weet je niet zeker of je wel of niet verslaafd bent, maar zou je graag willen stoppen met drinken? Schroom dan niet om vandaag nog hulp te zoeken.

Bron: connection-sggz.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *