herniaoperatie
Zorg

Waar aan denken bij een herniaoperatie?

Als je met een neuroloog heeft besloten over te gaan tot opereren van je hernia dan staat er een aantal dingen te gebeuren. Je gaat voor de herniaoperatie naar een ziekenhuis of kliniek om een MRI-scan van uw rug te laten maken. De chirurg kan dan precies zien waar de hernia zich bevindt. Ook ga je praten met een anesthesioloog die je vragen gaat stellen over medicijngebruik en eventuele bestaande aandoeningen of ziekten. Je wordt lichamelijk onderzocht om te zien of je een operatie en narcose of ruggenprik aan zou kunnen.

herniaoperatie

Voor de operatie

Je dient nuchter te zijn voor de operatie. Dat wil zeggen dat je van tevoren niet kan eten of drinken. Word je ’s ochtends geopereerd dan kan je vanaf twaalf uur ’s nachts niets meer eten. Je mag water blijven tot drie uur voor de operatie. Als de operatie ’s middags is kun je in overleg met je arts ’s ochtends wel nog iets eten. Je mag op de dag van de operatie geen sieraden, piercings of make-up dragen. Ook nagellak, bodylotion en kunstnagels zijn niet toegestaan.

herniaoperatie

Risico’s 

Ongeveer vijf op de honderd mensen die een herniaoperatie ondergaat heeft daarna last van bloedingen in het operatiegebied. Bij ongeveer drie van de honderd is er sprake van lekkage van hersenvocht. Dat komt door een beschadiging in het vlies dat om de zenuwen heen zit. Bij ongeveer twee op de honderd mensen gaat de wond ontstoken. In dat geval krijgt je antibiotica. In ongeveer één tot drie van de gevallen blijven klachten bestaan na de operatie.