Fashion

Zo draag je de meest formele dresscode

Ken je dat, je ontvangt een uitnodiging voor een feest of evenement met een bepaalde dresscode waar je je totaal geen raad mee weet. Dresscodes zijn vaak ook vrij afhankelijk van je eigen interpretatie. Misschien zie jij “business casual” wel heel anders dan jouw collega en wat trek je nu eigenlijk aan wanneer er “tenue de ville” of “cocktail” op de uitnodiging staat? Toch zijn er dresscodes met behoorlijk strenge regels waar je je aan dient te houden. In deze blog bespreken we de meest formele dresscode die er bestaat: White Tie.

Wat is White Tie?

White Tie is zoals genoemd de meest formele dresscode die er bestaat. Niet veel mensen zullen een uitnodiging ontvangen voor een White Tie evenement. Dit gaat namelijk vaak om zeer exclusieve evenementen, zoals een formeel gala, ontmoetingen met het koningshuis of bijvoorbeeld openingsceremonies. Toch komt deze dresscode ook relatief vaak voor onder gala’s voor studentenverenigingen. White Tie staat ook bekend onder de naam ‘cravate blanche’ of ‘decorations’. Zie je een van deze dresscodes dus vermeld staan, houd dan rekening met een zeer formele outfit.

White Tie voor dames

Van dames wordt veracht dat zij een stijlvolle lange jurk dragen zonder mouwen. In de meeste gevallen is dit een galajurk, avondjurk of baljurk. Omdat een stijlvolle jurk wordt verwacht, is de stof satijn hier zeer geschikt voor. Voor de kleur zijn geen strikte eisen, maar ga niet voor een neon jurk of een met een drukke print, maar zorg voor een effen donkere kleur die daarnaast goed bij de outfit van je partner past. Bij de jurk dienen pumps gedragen te worden, een clutch als handtas en eventuele lange handschoenen die tot net over de ellebogen komen. Met dure sieraden mag gepronkt worden, maar houd het elegant. Een horloge is niet toegestaan.

 White Tie voor heren

Heren dienen gekleed te zijn in rokkostuums. Deze zijn te herkennen aan het colbert met lange flappen aan de achterkant. Het rokkostuum bestaat uit een zwarte rokjas met uitgesneden voorkant, lang gespleten achterkant en zijden revers en een pantalon in dezelfde kleur en stof. Onder de rokjas wordt een wit gilet gedragen met insnede aan de voorkant. Het rokhemd, de blouse onder de het gilet, heeft ook specifieke kenmerken. Zo staat het boord rechtop en wordt een witte strik gedragen. De outfit wordt afgemaakt met lakschoenen. De heer dient daarnaast het haar netjes te hebben en goed geschoren te zijn. Ook voor heren geldt, een horloge is uit den boze. Een White Tie is immers geen gelegenheid waarbij tijd belangrijk is.